Vaeltaja

Pituus: 45 km, 75 km tai 90 km.

Vaeltaja -Aktiivipassi sopii hieman pidempää pyöräreissua suunnittelevalle polkijalle. Matkaan lähdetään Hopealinjojen laivalla Tampereen Laukontorilta Visavuoreen (tai päinvastoin). Laiva tarjoaa sinulle ja pyörällesi leppoisan kyydin laineilla kauniissa maisemissa. Matkan aikana on tarjolla pientä purtavaa ja virvokkeita. Pyöräilyosuuden pituus on noin 45–90 km riippuen omista reittivalinnoista.

 

Itäinen reitti

Laiva saapuu Visavuoreen, joka on Emil Wikströmin entinen taiteilijakoti ja ateljee. Alueella riittää paljon ihmeteltävää ja se toimiikin hyvin kevyenä aloituksena pyörämatkalle. Visavuoresta pyörä suunnataan kohti pohjoisempaa Valkeakoskea, jossa vastaan tulee varsin mielenkiintoinen pysähdyspaikka, Rapolanharju. Rapolanharju on merkittävä esihistoriallinen alue, jossa sijaitsee Suomen suurimman muinaislinnan jäänteet sekä muita esihistoriallisia asumuksia. Hieman ennen Rapolanharjun jylhiä maisemia voit nauttia kakkukahvit puutarhakahvila Tervapääskyn kansallisromanttisessa rakennuksessa tai upeassa historiallisessa puutarhassa.

Matka jatkuu kohti Valkeakosken keskustaa, josta löytyy monta erilaista ruokailupaikkaa. Valittavina on niin grilliruokaa Puistogrillistä, lounaskahvila NikMikin lähiruokaa tai seurusteluravintola Sauna Bar & Grill isolla terassilla. Tankkauksen jälkeen pyörä kulkee paremmin, joten matka jatkuu eteenpäin reitillä. Loistava valinta majoituspaikaksi on parin kymmenen kilometrin päässä Valkeakosken keskustasta sijaitseva Pehtoorin Kammarit Pälkäneellä. Maaseudun rauhassa sijaitseva majatalo tarjoaa vierailijalleen ilmastoitujen ja yksilöllisesti sisustettujen huoneiden lisäksi puulämmitteisen ulkosaunan käytön sekä aamiaisen veloituksetta. Majatalolta on myös lyhyt koukkaus vierailemaan erityisen suositulla Rönnvikin viinitilalla.

Lyhyen pyörämatkan päässä Pehtoorin Kammarilta sijaitsee Pälkäneen keskusta, josta löytyy reitin seuraavat nähtävyydet. Vierailtavan arvoisia kohteita ovat esimerkiksi Tuulimyllymuseo, Salimäen museo sekä perheyritys Strutsitila Syrjynen. Pyöräilyä Pälkäneeltä Tampereelle on vielä noin parin tunnin verran Kangasalan kautta. Myös Kangasalalta löytyy useita hyviä jaloittelupaikkoja. Esimerkiksi Vehoniemen automuseo, Keisarinharjun näkötorni ja Kirkkoharjun näkötorni ovat varmoja valintoja. Kun museoita ja nähtävyyksiä on nähnyt jo tarpeeksi, on loppumatkasta hyvä hieman virkistäytyä vaikkapa Liutun uimarannalla, josta löytyy myös kolmen metrin hyppytaso hurjapäille.

 

Läntinen reitti

Vaeltajan läntinen reitti tarjoaa jo huomattavasti enemmän poljettavia kilometrejä kuin itäinen reitti. Pyöräilyosuus alkaa matkalla Visavuoresta kohti Villi Ullakko B&B:tä Akaassa, jossa yövyt kuin kotonasi viihtyisässä majatalossa. Majatalossa on käytössä yhteiskeittiö omien eväiden valmistukseen ja puusaunan lämmittäminen on niin ikään mahdollista.

Hyvin nukutun yön jälkeen pyörä kulkee taas huomattavasti paremmin. Seuraava parin kymmenen kilometrin etappi kulkee Vesilahdelle, jossa oiva pysähdyspaikka on lounaskahvila Kurkitupa, josta saat maittavan lounaan ja paikan päällä paistettua leipää. Vain kilometrin päässä Kurkituvasta sijaitsee Samotin keramiikkamyymälä ja Savipiha, josta voit ostaa matkamuistoksi käyttö- ja koristekeramiikkaa sekä tutustua Savipihan tarinoihin ja saviasukkaisiin.

Savipajalta matka jatkuu reitillä eteenpäin, ja noin 15 km päässä tulee vastaan ehdottomasti vierailun arvoinen kohde, Laukon Kartano. Laukon Kartanolla pääset tutustumaan menneen ajan kartanoelämään historiallisessa kartanomiljöössä niin elävässä elämässä kuin myös valkokankaalla näytettävissä esityksissä. Laukon upeassa Juhlatallissa pääset nauttimaan keittiömestarin suosittuja herkkuja. Laukon Kartanolta pyöräiltävää Tampereelle kertyy vielä noin 45 km verran. Katso vinkit Nokian ja Tampereen pyöräosuudelle Maisemareitti -Aktiivipassista (Pohjoinen reitti).