Maisemareitti

Pituus: 15-20km.

Maisemareitti -Aktiivipassi sopii erinomaisesti pyörämatkailun saloihin tutustuvalle perheelle tai aloittelevalle pyörämatkailijalle. Matka alkaa Hopealinjojen laivalla Tampereen Laukontorilta Nokian Edeniin (tai päinvastoin). Laivan kyytiin mahtuu koko perhe pyörineen ja matkan aikana on tarjolla eväitä ja virvokkeita. Laivamatkan lisäksi reitti sisältää pyöräilyä noin 15-20 km Pyhäjärven upeaa maisemareittiä pitkin.

 

Pirkkalan reitti

Pirkkalan puoleiselle reitille suunnattaessa ensimmäisenä vastaan tulee perinteikäs Rajasillan Kahvila, joka on toiminut samalla paikalla jo yli 30 vuotta. Kahvilasta avautuu upeat järvenrantamaisemat ja se onkin oiva pysähdyspaikka reitillä. Nälkäiselle kulkijalle on tarjolla lounasruokaa, grilliruokaa sekä oman leipomon tuotteita. Kun vatsat on saatu kylläiseksi, on hyvä jatkaa reitillä eteenpäin. Mahtavien maisemien lisäksi reitillä tulee vastaan monia uimarantoja, joista voi itse valita mieluisensa pulahduspaikan. Hyviä rantoja ovat esimerkiksi Rantaniityn ja Loukonlahden uimarannat, joista molemmista löytyy sekä pukukopit että WC.

Mikäli pyöräilyn ja uimisen lisäksi kaipaa muita aktiviteetteja tai majoitusta, on Härmälän Leirintäalue varma valinta. Majoittua voi niin leirintämökeissä kuin omassa teltassaankin. Lisäksi alueella on uimaranta, kahvila-pizzeria, kioski, rantasaunoja sekä minigolf ja beach volley -kenttä. Alueelta on myös mahdollista vuokrata esimerkiksi soutuveneitä, kanootteja, kajakkeja ja paljon muita harrastevälineitä. Härmälän Leirintäalueelta Tampereen keskustaan on matkaa enää vaivaiset 4 kilometriä ja seuraava ehdoton etappi on Hatanpään Arboretum. Alue sijaitsee Pyhäjärven rannalla ja siihen kuuluu kolme eri puistoa. Historiallisen kartanon lisäksi alueella voi tutustua moniin eri puihin, pensaisiin, kesäkukkiin ja maustekasveihin.

 

Pohjoinen reitti

Myös Pyhäjärven pohjoispuoleinen reitti tarjoaa kulkijalleen elämyksiä. Pyörämatkan voi aloittaa rennosti suuntaamalla läheiselle, suositulle Vihnusjärven uimarannalle, josta pääsee lyhyen metsäpolun käveltyään Kennonnokan hyppytornille uimahyppyjä suorittamaan. Jos uiminen ja uimahypyt eivät heti reitin alussa innosta, löytyy matkan varrelta useita muitakin uimarantoja, kuten esimerkiksi Raholan, Tahmelan sekä Pyynikin uimarannat.

Uimarantojen ja upeiden maisemien lisäksi reitti tarjoaa myös paljon muuta. Varsinkin Pispalan ja Pyynikin alueet ovat täynnä erilaisia kohteita, joista varmasti jokainen löytää itselleen mieluisensa. Kurpitsatalo Tahmela, kirjailija Lauri Viidan museo, Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna eli Rajaportin Sauna, Pyynikin kesäteatteri sekä Pispalan Haulitorni sijaitsevat kaikki reitin varrella ja ovat varmasti mielenkiintoisia kohteita. Reitin ehdoton ykkönen on kuitenkin Pyynikin näkötorni, joka sijaitsee maailman suurimmalla soraharjulla. Tornista on uskomattomat maisemanäkymät yli koko Tampereen. Näkötornin juuren kahvila on erityisesti tunnettu monien mielestä Suomen parhaimmista munkeistaan.